• Gratis verzenden vanaf €75
  • Levertijd 1 a 2 dagen
  • Veilig betalen met IDeal
  • Levering uit vooraad

Zonnepoppen, Waldorfpoppen, Antroposofische poppen

Onze Zonnepoppen, ook Waldorfpoppen of Antroposofische poppen genoemd zijn allemaal stuk voor stuk, als huisvlijt, met de hand gemaakt, met gebruik van uitsluitend natuurlijke materialen. De herkenbare vormgeving is afgeleid van de aanwijzingen die Rudolf Steiner gaf aan de ouders van de eerste vrije school. Deze poppen worden daarom dus antroposofische poppen of waldorfpoppen genoemd. Antroposofisch omdat Rudolf Steiner de grondlegger was van de leer van de antroposofie en omdat de allereerste antroposofische school in Waldorf stond. Een zonnekindpop is een prachtig stuk puur speelgoed.

Door de gekozen materialen en de toegepaste speciale technieken krijgt de pop haar unieke uiterlijk en is ze heerlijk warm en zacht om mee te knuffelen. De poppen voelen heerlijk warm en zacht om mee te knuffelen en zijn comfortabel omdat de vulling van puur schapenwol de lichaamstemperatuur van het kind snel overneemt. 

De lichaamsverhoudingen

Als eerste betekent dit dat de pop zo gevormd is dat de verhoudingen kloppen met de verhoudingen die een mens ook heeft. Het hoofd heeft een bepaalde grootte ten opzichte van het bovenlichaam en de armen en benen hebben ook een lengte die daarmee in verhouding klopt. Als de verhoudingen van een poppenlichaam niet kloppen dan kun je dat meteen zien, de pop ziet er dan niet zo “echt” uit.

De vorm van het hoofd

Een ander typisch uiterlijk kenmerk van deze poppen is de vorm van het hoofd. Het hoofd wordt met speciale technieken gevormd. Daardoor is het mooi rond, zoals een echt hoofd. Én het heeft een inkeping op de plaats waar de ogen zitten zodat die als het ware iets “in” het hoofd vallen, precies zoals dat ook bij een echt mens is.

Geen gezichtsexpressie

Wat verder erg opvalt aan deze poppen is dat ze geen echte gezichtsexpressie hebben, ze hebben een neutrale uitdrukking. In het gezicht worden slechts op een eenvoudige manier de ogen en de mond aangegeven. Meestal worden ze geborduurd, maar soms zelfs alleen getekend met een potlood.
Dit gebrek aan expressie heeft een nut. Hierdoor krijgt het kind alle ruimte om met zijn of haar fantasie te bedenken en in te vullen hoe de pop zich voelt. Zo kan de pop lachen of verdrietig zijn en wakker zijn of slapen.

 

Rudolf Steiner gaf aan dat dit nodig is voor een goede ontwikkeling van de hersenen. De hersenen vormen zich volgens hem door de fantasie van het kind. Je kunt dat vergelijken met het ontwikkelen van de spieren van de handen. Die worden sterker als je met je handen werkt. Precies zo kunnen de hersenen zich beter ontwikkelen als de wereld van het kind daar de mogelijkheden voor biedt. En het speelgoed is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Voor kinderen is de fantasie de manier van “hersentraining” die het beste bij hun leeftijd en ontwikkelingsfase past.

Door bij een expressieloos poppengezicht een innerlijke voorstelling te maken van de pop wanneer ze heel blij is of juist wanneer ze huilt, is het kind dus op dat moment actief zijn hersenen aan het trainen en ontwikkelen. Die fantasie lijkt in eerste instantie misschien slechts kinderspel en daardoor niet zo heel belangrijk, maar niets is minder waar.

Een zonnekindpop is daardoor niet zomaar een pop. Het is uitgekiend ontwikkelingsspeelgoed. We zijn vaak geneigd om met onze volwassen blik voor speelgoed te kiezen dat we mooi vinden. Maar daarmee gaan we soms voorbij aan dingen die voor een kind veel belangrijker zijn.

Sorteren op

Antroposofische Pop Liselotje ...

Pop Liselotje licht blauw met wol gebreid vestje Nicky velours met schapenvol vulling
€69,95

Antroposofisch popje met katoe...

Popje met katoen halsdoekje lichtblauw Nicky velours met schapenvol vulling
€69,95

Antroposofisch Vlinderpopje cr...

Vlinderpopje creme Nicky velours met schapen wollen vulling
€49,95

Pop rode vlecht Rosemarijntje ...

Antroposofische Pop Rosemarijntje Nicky velours met schapenvol vulling
€74,95