• Free shipping from €75
 • Delivery time 1 to 2 days
 • Secure payment
 • Supply from stock

Leren rekenen

Rekenspelletjes zijn een leuke manier om je peuter kennis te laten maken met cijfers en tellen. Het is natuurlijk nog te vroeg om met tafeltjes en rekensommen te beginnen, maar je kan je kindje wel vanaf jonge leeftijd stimuleren in zijn gevoel voor getallen. Wij hebben een aantal gezellige rekenspelletjes voor je verzameld, waarmee je je peuter kennis kan laten maken met de wereld van cijfers.

Hoe leren kinderen rekenen?

Rekenen is iets dat aangeleerd moet worden. Het ‘echte werk’ begint vanaf het moment dat je kindje naar de basisschool gaat, maar het is goed om je kleine voor die tijd alvast kennis te laten maken met cijfers en tellen. Oefening en herhaling is namelijk belangrijk voor het leren rekenen en tellen is het startpunt hiervan.

Er zijn verschillende leerfases op het gebied van rekenen:

 • Exploreren. Kinderen leren spelenderwijs over getallen en tellen, maar kunnen het nog niet toepassen.
 • Organiseren. Kinderen leren dat zij cijfers kunnen gebruiken om informatie te ordenen, maar begrijpen hoeveelheden nog niet helemaal.
 • Repeteren. Kinderen begrijpen hoeveelheden en kunnen dit in het dagelijkse leven gebruiken.

Je dreumes zit nog in de fase van exploreren, de andere twee leerstijlen komen pas als hij wat ouder is. Door je kindje veel te laten ‘exploreren’ met getallen en tellen, wordt het voor hem makkelijker om straks te leren rekenen.

Als je kleine ongeveer 1 jaar oud is, kan je hem al een paar getallen leren. Hij kan dan na verloop van tijd het telwoord herkennen, maar weet nog niet dat het een hoeveelheid aangeeft. Pas nadat je kindje zijn tweede verjaardag heeft gevierd, begrijpt hij de betekenis van de eerste getallen en hoeveelheden beter. Misschien kan hij dan ook al tot 5 tellen.

Rekenspelletjes

Laat je peuter kennismaken met getallen, door deze spelenderwijs te introduceren. Zonder dat je het door hebt, ben je dit waarschijnlijk al aan het doen. Dit zijn leuke ‘rekenspelletjes’ om met je peuter te spelen:

 • Hoedje van papier. Er zijn genoeg kinderliedjes die over tellen en getallen gaan. Zoals Hoedje van papierDe ZevensprongIk zag twee beren broodjes smeren, en Berend Botje. Al kan je kindje het nog niet helemaal begrijpen, het is wel goed voor hem om getallen vaak te horen.
 • Educatief speelgoed. Met educatief speelgoed wordt je kindje op een leuke wijze hierin gestimuleerd. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed met getallen erop. Door samen met hem op de verschillende knopjes te drukken, leert hij ook cijfers herkennen. Kijk, dat is de 1, dat is 4 en dat is 8!
 • Dobbelen. Koop een grote foam dobbelsteen met getallen erop (in plaats van ogen) en laat je kindje er lekker mee spelen. Elke keer als hij de dobbelsteen rolt, benoem je welk getal bovenop verschijnt. In het begin zal je kleine er niet veel van begrijpen, maar je zal merken dat hij het op een gegeven moment gaat herkennen. Een foam speelmat met getallen erop is ook een leuk alternatief voor dit rekenspelletje!
 • Thuis tellen. In huis kan je eindeloos spullen tellen. Denk bijvoorbeeld aan de treden van de trap, hoeveel bordjes er op tafel staan tijdens de lunch en hoeveel speelgoed er in zijn speelgoedkist zit. Hierbij is het goed om niet alleen te zeggen ‘dat zijn 3 rode autootjes’, maar ook om ze aan te wijzen terwijl je zegt: ‘Hoeveel rode autootjes heb je? Kijk, 1, 2, 3!’. Zo leert hij ook over de volgorde van telwoorden.
 • Tellen onderweg. Behalve samen met je dreumes alles te tellen wat jullie thuis tegenkomen, kan je dit rekenspelletje natuurlijk ook onderweg toepassen. Hoeveel bomen passeren jullie tijdens het fietsen? Hoeveel verdiepingen gaan jullie met de lift omhoog? En hoeveel vogels zien jullie vliegen als jullie uit het raam kijken? Je kan ook zijn handje volgen zodra hij leert wijzen. Wijst je kleine bijvoorbeeld naar een auto die in de straat geparkeerd staat? Dan kan je reageren met ‘Ja, heel goed! Dat is 1 auto. Zullen we de andere auto’s in de straat ook tellen? Kijk, het zijn er 1, 2, 3, 4!’
 • Meetellen. Als je kindje aan het spelen is, kan je er ook een rekenspelletje van maken. Zit je kleine in de fase waarin alles uit een doos wordt gehaald, om er volgens weer in gestopt te worden? Tel dan mee als hij weer eens blokjes van het ene bakje in het andere overhevelt: nummer 1 voor mama, nummer 2 voor papa, en nummer 3 voor jou!
 • Voorleesmoment. Gebruik het voorleesmoment als rekenspelletje. Er zijn voorleesboekjes die speciaal geschreven zijn om het leren tellen te stimuleren, maar je kan dit natuurlijk ook zelf doen. Hoeveel strepen heeft de tijger op zijn rug? Laten we ze tellen!
 • Samen boodschappen doen. De inhoud van je boodschappenkar of -mand is het perfecte rekenspelletje. Noem alles op wat je erin legt, of wat er op je lijstje staat. Kijk boef, we hebben twee pakken yoghurt nodig. En er zitten zes eieren in de doos. 1, 2, 3, 4, 5, 6!

Zo zie je maar; rekenspelletjes zijn eenvoudig verwikkeld in je dagelijkse bezigheden. Door je er bewust van te zijn, maak je het leren tellen en de wereld van cijfers en rekenen een stuk leuker én toegankelijker voor je kleine rekenwonder!

Sort by

Abacus educatief

Afmetingen: 30 x 8 x 14 cm.
€29.95

Abacus, telraam tot 100 Joueco

Wat een vrolijk geheel van gekleurde kralen in dit Jouéco Telraam, het lijkt wel een regen...
€25.95

Tafels 1 tm 9 leren

Tafels leren doe je met dit handige hulpmiddel. De uitkomst staat op de achterzijde van he...
€14.95

Rekendomino Trainen van de taf...

Het sommetje op de dominosteen moet je uitrekenen en dan kijken og je een uitkomst bij jo...
€24.95

Rekenspel Tafels leren 1 t/m 9...

81 gekleurde houten stukken met de rekentafels. De som op de voorzijde en de oplossing op ...
€10.95

Braille cijfers 1- 10 PlanToys

Deze 10-delige set met houten tegels maakt het leren van getallen in braille zo eenvoudig ...
€24.95